Treća misija
0

SAD danas lansira svemirski avion X-37B

Klix.ba
Svemirski avion X-37B američkih zrakoplovnih snaga, o čijim se misijama ne zna apsolutno ništa, će danas ponovo biti lansiran u orbitu.

X-37B će sa svojim tajnim teretom danas započeti treću misiju svog programa. Vozilo se također naziva i Orbitalno testno vozilo ili kratko OTV-3. Ovu bespilotnu letjelicu će u svemir poslati raketa Atlas 5 iz zrakoplovne baze Cape Canaveral na Floridi u 13:03 po lokalnom vremenu.

Zanimljivo je to da će za ovu misiju biti korištena ista letjelica kojom je 2010. godine izvršen prvi testni let. Taj prvi let je trajao 224 dana. Slična letjelica je tokom druge misije u orbiti provela 469 dana.

Treća misija je odgođena nekoliko mjeseci zbog problema na raketama Delta 4 tokom testiranja 4. oktobra ove godine. Zaključeno je da su problemi nastali zbog curenja goriva u unutrašnjosti potisne komore. Sada će za lansiranje letjelice u orbitu biti korištene rakete Atlas 5.

Program X-37B vodi Ured za brzo djelovanje američkih zrakoplovnih snaga. Njihova dva bespilotna aviona, koji su dugi 8,8 metara i široki 4,5 metara, je napravila kompanija Boeing.

Misija Ureda za brzo djelovanje američkih zrakoplovnih snaga je ubrzavanje razvoja i instaliranje odabranih oružanih sistema.

Vezani članci