Žena koja ne osjeća strah
0

S. M. ne možete uplašiti. Ne boji se ni zmije ni pauka!

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Četrdesetčetverogodišnja žena poznata samo pod inicijalima S. M. se ne boji ničega. Zaista ničega! Zmije, pauci, visina, horor-filmovi, opasne vratolomije - nju ništa ne može zastrašiti.

S. M. nije psihopata, niti je žena koja posjeduje nadljudske sposobnosti. Ona je obična majka troje djece, koja boluje od veoma rijetkog genetskog poremećaja uzrokovanog oštećenjem amigdale (centar za emocije).

Ona je bila jedna od učesnica u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Iowi, i koje je nedavno objavljeno u žurnalu Current Biology.

Kako prenosi AP, nakon 20 godina proučavanja S. M., naučnici su shvatili da je amigdala ključna za osjećaj straha.

Međutim, život bez osjećaja za strah je veoma opasan, naveli su naučnici u studiji.

Proteklih godina objavljeni su mnogi radovi načinjeni na osnovu proučavanja S. M. i njenog poremećaja.

U dokumentima se navodi da ona ima probleme pri prepoznavanju straha na licima ljudi, a navodi se i to da ona može iskusiti sve emocije osim straha. Zbog tog poremećaja S. M. je često bila u situacjama opasnim po život.

Nije se uplašila kada joj je manijak stavio nož pod grlo, ni kada se tokom ispitivanja susretala sa zmijama i opasnim paucima. Također, niti najmanje se nije uplašila dok je tokom za potrebe eksperimenta gledala filmove strave i užasa.

Tokom svih ispitivanja S. M. je zapisivala vlastite reakcije, ali ona niti jednom nije osjetila strah.

S. M. je amigdala oštećena na obje moždane polutke i naučnici su vjerovali da je to razlog zbog čega ne može osjetiti strah, a tu teoriju su dokazala i 20-godišnja ispitivanja.

"Istraživanje koje smo proveli i 20-godišnje praćenje S. M. potvrdilo je ono u šta smo dugo vjerovali. Amigdala je odgovorna za osjećaj straha", kazao je David Amaral, Profesor na Univerzitetu Davis u Californiji.