Nauka
8

Ruska raketa sa zalihama se uspješno spojila sa svemirskom stanicom

Klix.ba
Nakon serije neuspjelih misija, ruska kapsula puna zaliha za posadu uspješno se spojila s Međunarodnom svemirskom stanicom, saopćeno je iz NASA-e.

Bespilotna raketa je poletjela sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u petak, a u njoj je bilo više od 2,7 tona hrane, vode, goriva, kisika i drugih zaliha.

"Ovo je kao Božić", objavila je posada Međunarodne svemirske stanice na Twitteru.

Iako su ovakve misije uglavnom rutina, prethodne svemirske letjelice koje su prevozile zalihe su zabilježile neuspjehe.

U junu je raketa SpaceX eksplodirala nedugo nakon polijetanja iz Cape Canaverala na Floridi. Prevozila je odijela za astronaute, opremu za filtriranje vode, hranu, vodu i eksperimente. Još uvijek nije poznat uzrok eksplozije, ali je istraga u toku.

Pošiljku sa zemlje su dočekala dva ruska astronauta i jedan NASA-in astronaut Scott Kelly.

U aprilu je neuspješno lansirana ruska raketa Progress 59, a prevozila je odjeću, opremu, kisik, vodu, rezervne dijelove, zalihe i eksperimente.

Posada je i bez nove pošiljke imala dovoljno zaliha do oktobra. Najvažnija od svega je voda, a upravo je oprema za njeno filtriranje izgubljena u nespjelim pokušajima dostavljanja.

Krajem jula će na Međunarodnu svemirsku stanicu otputovati još astronauta pomoću ruske rakete.

Međunarodna svemirska stanica kruži na 400 km iznad Zemlje, a cijelu planetu okruži svakih 90 minuta. Astronauti uglavnom rade eksperimente.