Nauka
0

Rusija uspješno lansirala raketu Zenit s američkim satelitom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je u noći sa srijede na četvrtak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu uspješno lansirala raketu Zenit koja nosi američki telekomunikacijski satelit Intelsat 18, izjavio je jedan zvaničnik ruske svemirske agencije Roskosmos.

"Lansiranje rakete Zenit 3SLB sa satelitom Intelsat obavljeno je na kosmodromu u Bajkonuru", u kazahstanskim stepama, u srijedu oko 21.00 sat po evropskom vremenu, precizirao je ovaj zvaničnik na kojeg se pozvala agencija Interfax.

Intelsat 18 je osmislila američka grupa Orbital Sciences i on pripada američkiom operateru Intelsatu. Snabdijevat će telekomunikacijskim uslugama klijente u istočnoj Aziji, u pacifičkoj regiji i na zapadnoj obali SAD-a.

Intelsat će davati televizijske usluge u francuskoj Polineziji, u SAD-u i na istoku Australije. Životni vijek satelita je 15 godina.

Lansiranje je obavljeno nakon niza neuspjeha koji su prisilili Rusiju da privremeno obustavi polijetanje raketa Proton i Sojuz, naročito nakon gubitka jednog telekomunikacijskog satelita 18. augusta.

U ponedjeljak je Rusija s kosmodroma Pleseck, koji je udaljen 800 kilometara sjeverno od Moskve, uspješno lansirala jedan Sojuz s navigacijskim satelitom Glonass, koji su osmislili Rusi kako bi parirali američkom navigacijskom sistemu GPS i budućem evropskom sistemu Galileo.