Nauka
8

Rusija lansirala raketu sa tri letjelice, Putin posmatrao polijetanje

Klix.ba
Sa ruskog svemirskog centra Vostočni u četvrtak uutro je lansirana raketa Sojuz 2.1a noseći sa sobom čak tri letjelice – "Mihail Lomonosov", Aist-2D i SamSat-218.

Lansiranje je prvobitno zakazano za 27. april, ali je odgođeno za 24 sata zbog tehničkih problema u sistemu kontrole leta. Inače, Vostočni je izgrađen u januaru 2016. i prvi je ruski isključivo civilni svemirski centar sa kojeg se lansiraju naučni i komercijalni sateliti i letjelice.

Lansiranju je prisustvovao i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uz druge brojne članove državnog vrha, što ilustruje važnost ovog poduhvata za ruski program istraživanja svemira.

Satelit "Mihail Lomonosov" je dizajniran kako bi proučavao fenomene u Zemljinom gornjem sloju atmosfere i magnetosfere, kao i izučavanje radioaktivne okoline u krugu naše planete.

Aist-2D je projektovan kako bi kontrolisao i proučavao utjecaj vanjskih faktora na opremu i materijal od kojeg je načinjen. Nanosatelit Samsat-218 su napravili studenti sa Aeronautičkog univerziteta Samara, a njegov zadatak je pratiti kontrolne algoritme misije.