Sobe sa intergalaktičkim pogledom
0

Rusi planiraju izgradnju hotela u svemiru

Sarajevo-x.com
Ukoliko vam je dosta uobičajenih odmora i standardnih lokacija, dvije sedmice provedene u svemiru bi definitivno bile pravo osvježenje. Rusija je najavila planove za izgradnju hotela u orbiti 350 metara iznad površine Zemlje. Hotel bi mogao primiti sedam osoba u četiri kabine koje će imati velike prozore sa pogledom na našu planetu.

Samo putovanje do hotela će biti avantura. Gosti hotela će putovati dva dana svemirskom letjelicom Soyuz. Hotel nazvan Komercijalna svemirska stanica će biti otvoren 2016. godine, a bit će mnogo udobniji od Međunarodne svemirske stanice koju koriste astronauti, piše Daily Mail.

Gosti hotela će moći izabrati horizontalno ili vertikalno postavljene krevete u sobama u kojem vlada bestežinsko stanje. Tuševi će biti smješteni u posebnim kabinama kako bi se spriječilo širenje vode u neželjenim pravcima.

Posjetioci će imati pratnju iskusne posade, a jesti će hranu pripremljenu na Zemlji, koja će biti poslana raketom i grijana u mikrovalnim pećnicama.

Uz hranu sa Zemlje će biti služena i mineralna voda i voćni sokovi, ali će alkohol biti strogo zabranjen. U toaletima će umjesto vode biti korišten zračni mlaz za uklanjanjne fekalija. Otpadne vode će biti reciklirane, a zrak će biti pročišćen kako bi se uništile bakterije, nakon čega će biti vraćen u kabinu.

"Unutrašnji izgled modula vas neće podsjećati na Međunarodnu svemirsku stanicu. Hotel će biti udoban, a kroz velike prozore ćete moći gledati Zemlju. Namijenjen je bogatim ljudima i onima koji rade za privatne kompanije, a koji žele istražiti Svemir", izjavio je Sergei Kostenko, šef kompanije Orbital Technologies, koja će konstruirati hotel.

Gostima hotela bi se u kriznim situacijama mogli pridružiti astronauti sa Međunarodne svemirske stanice. Ukoliko bi došlo do neočekivanih problema, oni bi utočište našli u hotelu, umjesto da se vrate na Zemlju.