Nauka
0

Roboti hirurzi će izvoditi operacije na pacijentima

Sarajevo-x.com
Roboti hirurzi bi jednog dana mogli obavljati operacije na pacijentima bez asistiranja čovjeka, piše "Daily Mail". Istraživanje u SAD-u je pokazalo da robot može pronaći i operisati ljudski organ pa čak i uzeti uzorke bez intervencije doktora.
Naučnici sa Univerziteta Duke u Sjevernoj Karolini su koristili robotske ruke u kombinaciji sa ultrazvukom kako bi testirali proceduru na ćurećim prsima.

Ćurke se često koriste za medicinska istraživanja jer je njihovo tkivo slično ljudskom i ponaša se slično tokom snimanja ultrazvukom.

Robot se koristio ultrazvukom kako bi skenirao tkivo i otkrio dio koji je potrebno ukloniti.

Nakon toga je korištena sofisticirana vještačka inteligencija koja pomoću 3D-slike robotu daje komandu da izvrši određenju radnju.

Robotske ruke su zatim koristile uređaj za biopsiju koji koriste hirurzi kako bi došli do određenog dijela tkiva i uzeli uzorak.

Uzorci tkiva se uzimaju kako bi se otkrilo da li je došlo do razvoja raka.

Operacije koje se trenutno izvode su još uvijek pod nadzorom ljudi koji kontrolišu pokrete robota.

Vođa tima istraživača, profesor Stephen Smith, vjeruje da će roboti biti u stanju rutinski izvoditi operacije sa minimalnom asistencijom čovjeka. On kaže da će ovakav postupak biti bolji i jeftiniji nego danas kada operacije izvode hirurzi.

Jedini izazov je brzina kojom robot izvršava operaciju, ali brži procesori bi trebali rješiti i ovaj problem.