Otkriće britanskih arheologa
0

Rimski amfiteatar pronađen na brdu u Yorkshireu

Sarajevo-x.com
Otkriće britanskih arheologa je napokon riješilo misteriju gdje se nalazi i da li je uopće postojao izgubljeni rimski amfiteatar. Pronađen je na vrhu jednog brda u Yorkshireu.

Studforth Hill se nalazi nadomak sela Aldborough između Harrogatea i Yorka. Ovdje danas uglavnom pase stoka, ali je ovo mjesto u prošlosti bilo najveća otvorena rimska arena u sjevernoj Engleskoj. Arheolozi su je otkrili koristeći se geomagnetnim senzorima.

Većina tribina, odnosno sjedišta ovog anfiteatra. odavno je uništena, ali je Studforth Hill ipak sačuvao tajnu ovog amfiteatra već stoljećima.

Otkriće britanskih arheologa je okončalo sve špekulacije o tome da li je postojao i gdje se nalazi amfiteatar.

Tim naučnika sa Univerziteta Cambridge je vodila žena koja je odrasla u blizini mjesta otkrića amfiteatra. Ona je rekla da je njen djed pričao o legendi koja se tiče rimskog amfiteatra. Njeno ime je Rose Ferraby.

"Amfiteatar nam je bio pred nosom. Ovdje sam dolazila kao djevojčica i igrala se sa svojim prijateljima. Moj djed mi je pričao priču o izgubljenom amfiteatru. Još sam se više zainteresovala za amfiteatar radeći u obližnjoj kući u čijem je dvorištu pronađeno mnogo predmeta iz rimskog doba", izjavila je Rose.

Naučnici vjeruju da je amfiteatar bio izgrađen pored stadiona za razne sportove.

Oni su analizirali više od 2,5 kvadratnih kilometara pomoću geomagnetnih i podzemnih radara. Podatke su brižljivo prikupljali istraživači i volonteri koristeći se i ručnim skenerima i sličnim uređajima.

Ovaj pronalazak doprinosi teoriji da je ovaj dio Engleske bio napredniji, naseljeniji i kulturno bogatiji nego se prethodno vjerovalo.

Ovo otkriće je samo još jedno u nizu koje se dogodilo oko sela Aldborough. Ovo selo je opasano zidom, što govori da se radi o nekadašnjoj utvrdi.

Lokalni zakoni nalažu dobijanje dozvole za nastavak dubljih iskopavanja.

Naučnici također traže potrebna sredstva kako bi mogli dalje iskopavati amfiteatar i završiti geofizičko istraživanje Aldborougha i njegove okoline.