Nauka
17

Riješena zagonetka zašto jata prica lete u obliku slova V

SRNA
Naučnici sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu riješili su viševjekovnu zagonetku: "zašto neka jata ptica lete u obliku slova V" - odgovor je: štede energiju!

Vozači dobro znaju da mogu da uštede benzin tako što će pratiti veliki kamion, jer on gura vazduh oko sebe praveći djelimični vakuum te vozilo iza nailazi na manji otpor.

Kako kaže istraživač sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu Steven Portugal, ptice su ovaj zakon fizike shvatile mnogo prije ljudi.

Portugal i njegov tim postavili na ptice iz jata ćelavih ibisa uređaje za praćenje nalik na GPS i akcelerometar, odnosno mjerač ubrzanja za praćenje zamaha krila.

Rezultati su pokazali da ptice koriste vrhove krila ptica ispred sebe, koje prave vazdušnu struju, i tako se uzdižu.

Naučnici su pretpostavljali da ptice koriste prednosti leta u latiničnoj V formaciji, ali još niko nije shvatio mehaniza, kojim bi to moglo biti zabilježeno.

Uz pomoć austrijske grupe za zaštitu i njihovih letjelica sa mikrosvjetlima, britanski naučnici su pratili migraciju ptica u Italiju.

Uređaji za praćenje bili su toliko precizni da su u stvarnom vremenu bilježili poziciju i brzinu svake ptice u jatu, dok je akcelerometar slao informacije o tome kojom brzinom i jačinom ptice zamahuju krilima.

Naučnici su zatim napravili simulaciju njihovih kretanja na kompjuteru.

Profesor sa Kraljevskog veterinarskog koledža Jim Usherwood kaže da je bio impresioniran time kako je svaka ptica bila u stanju da odgovori na pokrete ptice ispred nje.

Naučnici sada planiraju da istraže - na koji način ptice odlučuju ko predvodi jato na njihovim godišnjim migracijama širom Evrope!