Nauka
0

Riješena tajna misterioznih Saturnovih prstenova?

SRNA
Foto: NASA
Foto: NASA
Jedna od najvećih tajni Sunčevog sistema mogla bi biti riješena novom teorijom, prema kojoj su Saturnovi prstenovi zapravo ostaci Saturnovog mjeseca koji je nestao prije 4,5 miliona godina, kad ga je disk vodikovog gasa natjerao da se zabije u samu planetu.

Spektakularni i predivni prstenovi možda su jedini ostatak tog "međuzvjezdanog ubistva".

Kad je mjesec krenuo na svoju smrtonosnu spiralu prema planeti, Saturn je uzeo vanjski sloj leda sa mjeseca, a led je kasnije formirao prstenove, navodi se u teoriji objavljenoj u žurnalu "Nauka", čija je autorica Robin Canup, koja kao astronom radi na istraživačkom institutu u Boulderu u američkoj saveznoj državi Colorado.

Jedna od glavnih teorija o nastanku famoznih prstenova jeste da su oni nastali ili sudaranjem više Saturnovih satelita, ili udarom asteroida u jedan od mjeseca. 

Problem te teorije jeste što su mjeseci oko Saturna proporcionalno načinjeni od stijena i leda, a 95 posto materija, koja čini sedam prstenova, jeste led.

Canup je pretpostavila da je nešto moralo maknuti led s vanjskog sloja velikog mjeseca da bi prstenovi mogli nastati u sadašnjem obliku. Njena teorija vodi nas nekoliko milijardi godina u prošlost, kad su planete Sunčevog sistema bile u ranoj fazi stvaranja. 

Tada je oko Saturna kružio veliki disk vodikovog gasa, koji je pomagao i u stvaranju i uništavanju mjeseca.
Veliki mjeseci blizu Saturna vjerovatno  su redovno udarali u planetu, vjeruje Canup. Te "smrtonosne spirale" trajale su oko 10.000 godina i ključ su za razumijevanje nastajanja prstena oko Saturna. 

Prema modelu izračunavanja, koji je Canup napravila, vidi se da bi Saturn skinuo led s velikog mjeseca koji bi se kretao prema njemu, a taj led bi bio zarobljen u prstenu.

Originalni prstenovi bili su deset do stotinu puta veći nego sad, ali se led u vanjskim prstenima odmaknuo i skorio na manjim mjesecima. 

Saturn inače ima 62 mjeseca, od kojih 54 imaju imena, iako neprestano otkrivaju nove.

Canup kaže da ovaj model objašnjava nastajanje Saturnovih prstenova, iako ne objašnjava i prstenove oko Jupitera, Urana i Neptuna, koji su vjerovatno nastali na druge načine.