Nauka
0

Riješena misterija smrti Napoleona Bonaparte

Sarajevo-x.com
Da bi okončali misteriju dugu 200 godina, naučnici su objavili rezultate dugogodišnjeg istraživanja o pravom uzroku smrti slavnog vojskovođe Napoleona Bonaparte.

Naučnici su naveli da je Napoleon Bonaparta umro od stomačnog raka u odmakloj fazi, a ne od trovanja arsenom kako se smatralo.

Nakon što su ga Britanci porazili 1815. godine, francuski imperator protjeran je na otok St. Helena, u južnom Atlantskom okeanu. Šest godina kasnije, u 52. godini Bonaparte je izrekao svoje posljednje riječi: ''Vođa armije!''.

Autopsija je tada utvrdila da je rak stomaka bio uzrok smrti. Godine 1961. pronađena je određena količina arsena na dlakama kose Napoleona, što je uzrokovalo pojavu teorije o trovanju. Da je Napoleon pobjegao iz svog zatočeništva, mogao je promijeniti ravnotežu sila u Evropi tog vremena, tako da špekulacije o njegovom ubistvu nisu bile bez motiva.

Ipak, novo istraživanje, koje je uključivalo kombiniranje današnjeg medicinskog znanja, originalnih izvještaja sa autopsije, memoara Bonapartinog ljekara, izjava očevidaca i porodične medicinske historije otkrilo je da je unutrašnje krvarenje bilo neposredni uzrok smrti.

''Ova analiza sugerira da je čak i Napoleon oslobođen ili da je pobjegao s otoka, njegovo zdravstveno stanje mu ne bi dopustilo da odigra ikakvu značajniju ulogu u teatru evropske historije'', izjavio je vodeći autor studije Robert Genta sa Univerziteta Texas Southwestern. ''Čak i danas, kada imamo mogućnosti sofisticiranih hirurških tehnika i kemoterapija, pacijenti sa dijagnozom raka želuca u fazi koja je nastupila kod Napoleona nemaju mnogo šanse za preživljavanje.''