Krivac je gas metan
0

Riješena misterija Bermudskog trougla

SRNA
Bermudski trougao
Bermudski trougao
Prema rezultatima istraživanja dvojice australijskih naučnika, glavni krivac za misteriozne nestanke brodova i aviona u čuvenom Bermudskom trouglu je gas - metan!

Profesor Joseph Monaghan i student David May sa Univerziteta Monash u Australiji, na osnovu okeanografskih istraživanja, otkrili su da na morskom dnu u području između obale Porto Rika, jugoistočne obale Majamija i Bermuda, koje čine zamišljeni tajanstveni trokut, postoje značajne količine metan-hidrata i brojni tragovi erupcija.

U spornom tlu događaju se erupcije metana, koji nakon tektonskih pomjeranja  izlazi kroz pukotine na morskom dnu i, oblikovan u velike mjehure koji se dodatno šire putuje prema morskoj površini. 

Monaghan i May tvrde da takvi ogromni mjehuri, u trenutku kada izađu na površinu, mogu da prevrnu  i velike brodove, a isti plin, kada uđe u motore aviona koji u tom trenutku lete iznad mjehura, može da uzrokuje teška oštećenja motora i rušenje letjelice u more.

Tokom 60-ih godina prošloga vijeka istraživač mora Ivan T. Sanderson precizirao je i popisao sva mjesta u svijetu na kojima su zabilježeni misteriozni nestanci brodova i aviona. 

Osim bermudskog trougla, konstatovao  je Sanderson, slični su se neobjašnjivi nestanci dogodili i u nekim dijelovima Japanskog mora i Sjevernog mora, između kontinentalne Evrope i Velike Britanije.

Na svim  tim mjestima provedena su okeanografska istraživanja morskog dna, koja su potvrdila postojanje velikih količina metan-hidrata i tragova erupcija, koja su potvrdila tezu Monaghan i Maya - navode agencije.