Nauka
0

Rijeka Amazon duža od Nila

Sarajevo-x.com
Brazilski naučnici tvrde da su pronašli dokaze da je rijeka Amazon najduža rijeka na svijetu. Poznato je da je rijeka Amazon po zapremini najveća rijeka na svijetu, međutim nova saznanja pokazuju da rijeka Nil nije duža od nje kako se do sada mislilo.

Naučnici tvrde da je njihova ekspedicija u Peruu pronašla na jugu novu početnu tačku rijeke Amazon. Sa novom početnom tačkom rijeka Amazon je duga 6.800 kilometara, dok je poznato da je Nil dug 6.695 kilometara.

Dužinu jedne rijeke nije lako izračunati jer je prvo potrebno da se tačno odredi izvor rijeke i njeno ušće. Ova naučna ekspedicija tvrdi da je otkrila novi izvor rijeke Amazon na jugu Perua, a ne na sjeveru kako se do sada mislilo. Lokaciju novog izvora mora potvrditi još jedna grupa naučnika i onda će rijeka Amazon biti proglašena najdužom rijekom na svijetu.

Guido Gelli, vođa naučne grupe sa Brazilskog instituta za geografiju i statistiku izjavio je za brazilsku televiziju da će se već danas rijeka Amazon može smatrati najdužom rijekom na svijetu.

Naučnici tvrde da rijeka Amazon počinje ispod ledom pokrivene planine na jugu Perua koja se zove Mismi.