Hemikalije i hladna zima
0

Rekordna ozonska rupa iznad Arktika

Sarajevo-x.com
Rupa u ozonskom omotaču dostigla je rekordnu veličinu iznad Arktika zbog utjecaja štetnih hemikalija i hladne zime, informacija je koju je objavila Svjetska meteorološka organizacija, prenosi Associated Press.

Zemljin ozonski omotač iznad Arktika pretrpio je gubitak od 40 posto od početka zime do kraja marta, što je više od prošlogodišnjeg gubitka od 30 posto, zabrinjavajući su podaci koje je objavila Svjetska meteorološka organizacija.

Organizacija smještena u Ženevi za gubitak ozona okrivila je štetne hemikalije i veoma niske temperature u stratosferi.

Zbog promjenjivog vremena i temperatura tokom nekih arktičkih zima ne dolazi skoro do nikakvog gubitka ozona, dok nekada niske temperature u stratosferi vode ogromnim gubicima u ozonu, tvrde UN-ovi stručnjaci.

Ovogodišnja zima je na Arktiku bila toplija od prosječne, dok su temperature u stratosferi bile niže od normalnih. Stručnjaci tvrde da gubici ozona nisu bili totalno neočekivani, a zabilježeni su promatranjem sa tla i iz balona i satelita iznad Arktika.

Prema Protokolu iz Montreala postupno se smanjuje emisija štetnih tvari koje se koriste u frižiderima i raspršivačima pa se WMO nada da će se između 2030. i 2040. godine ozonski omotač izvan polarnih područja obnoviti i doći na nivo od prije 1980. godine.

Za Antarktik ta se predviđenja kreću između 2045. i 2060. godine, dok se očekuje da će se ozon iznad Arktika vratiti na normalu deset do 20 godina kasnije.