Istraživanja u Danskoj
1

Reci mi broj spermija i znaću koliko ćeš živjeti

Sarajevo-x.com
Značajna danska studija pokazala je vrlo jasnu povezanost između reproduktivnih karakteristika i dugovječnosti. Ovo je pojednostavljena verzija rezultata značajnih 40-godišnjih istraživanja u Danskoj objavljenih u 'Americal Journal of Epidemiology'.

'Kvalitet spermija može biti glavni biomarker cjelokupnog zdravlja muškarca', navodi se u izvještaju 'Good Semen Quality and Life Expectancy', na kojem su radili danski istraživači Tina Kold Jensen, Rune Jacobsen, Kaare Christensen, Niels Christian Nielsen and Erik Bostofte.

'Muškarac koji ima kvalitetne spermije, ima veće šanse za dugovječnošću za razliku od drugih muškaraca', kaže koautor ovog izvještaja Rune Jacobsen, sa 'Southern Denmark' Univerziteta.

U istraživanju je učestvovalo 43.277 Danaca koji su pohranjivali svoju spermu u laboratorij u Copenhagenu od 1963. godine do 2001. godine, odnosno do svoje smrti.

Zaključak je bio jasan-muškarci koji su imali preko 40 miliona spermija po mililitru imali su 40 posto manje smrtnog rizika za razliku od muškaraca čija je sperma po mililitru sadržavala 10 milona spermija.

Pokretljivost spermija također se pokazala značajnom-veći broj normalno pokretljivih spermija pokazatelj su boljeg i kvalitetnijeg života muškarca. Na primjer, muškarcu sa 75 posto normalno aktivnih spermija, smrtni rizik smanjen je za 54 procenta, za razliku od muškarca koji ima samo 25 posto aktivnih spermija.

Istraživači su, pak, naglasili da muškarci sa manje kvalitetnim spermatozoidima nemaju razloga za paniku, jer istraživanjem se ipak nije moglo dokazati da će živjeti kraće od ostalih Danaca, već samo da oni sa kvalitetnijom spermom mogu da žive duže od prosječnog muškarca u Danskoj.