Nauka
0

Razvijen softver za otkrivanje glaukoma

Sarajevo-x.com
Britanski stručnjaci su razvili kompjuterski softver koji će detektovati glaukom već u ranijem stadiju, za razliku od postojećih konvencionalnih testova, saopćeno je u četvrtak.

Grupa naučnika iz Moorfields Eye Hospital u Londonu saopćila je u četvrtak da novi test kojeg su razvili može spriječiti sljepilo kod pacijenata koji boluju od glaukoma, tj. bolesti optičkog živca.

Moorfields Motion Detection Test (MDT) je dizajniran tako da procijeni polje vida pacijenta, a softver se može downloadati na kompjuter. Kasnije bi ovaj test trebao biti dostupan i na Internetu.

Na zelenom ekranu se prikazuje centralna bijela tačka i nekoliko bijelih linija. Pacijent mora mirno gledati u centralnu tačku i pritisnuti miš kompjutera svaki put kada primijeti da se jedna od linija pomjera. Linije se pomjeraju istom brzinom, ali svaki put na drugu udaljenost, kako bi eksperti mogli otkriti stepen gubitka vida.

Dijagnosticiranje glaukoma može biti veoma teško, budući da pacijenti vrlo često nisu svjesni simptoma, sve dok nije prekasno. Procijenjeno je da od glaukoma boluje 67 miliona osoba širom svijeta, uključujući i 500.000 Britanaca.

Stručnjaci su također utvrdili da, kada bi se 10% slučajeva glaukoma u Velikoj Britaniji na vrijeme otkrilo i liječilo, Velika Britanija bi mogla uštedjeti čak dvije milijarde dolara godišnje, objavio je BBC.

Ukoliko se dijagnosticira na vrijeme, ovo medicinsko stanje se može veoma jednostavno liječiti, i to kapima za oči. Glaukom izaziva oštećenja na optičkom živcu koji nosi vizuelne informacije od oka do mozga.