Nauka
0

Razotkrivena misterija porijekla najveće biljke na svijetu

Sarajevo-x.com
Dvjesto godina stara misterija o poziciji raflezije, najveće biljke na svijetu, na botaničkom porodičnom stablu konačno je razotkrivena.

Na veliko iznenađenje naučnika, biljke širine jednog metra, te izrazito crvenog cvijeta neugodnog mirisa, pripadaju porodici biljaka sa sitnim cvjetovima.

Biljku rafleziju je do sada bilo teško smjestiti na botaničko porodično stablo zbog neuobičajenih karakteristika, navodi se u izvještaju naučnog tima objavljenom u časopisu Science.

Svakako se radi o izuzetno zanimljivoj vrsti biljaka koje nemaju korijenje, peteljke i listove.

Njihovi džinovski cvjetovi, koji mogu težiti do sedam kg, te po izgledu i mirisu podsjećaju na trulo meso, privlače muhe, koje ih oprašuju.

Neobične biljke, koje se mogu naći u džunglama jugoistočnog dijela Azije, također su i parazitske biljke. Kako bi izbjegle fotosintezu raflezije prožimaju tkivo stabljike tropskog ljiljana i hrane se njegovim nutricijentima.

Botaničari su koristili DNK analizu i otkrili da raflezija potječe iz porodice biljaka sa sitnim cvjetovima Euphorbie, kojoj pripada manioka grmlje, drvo kaučuka i ricinus.

Najviša biljka na svijetu je titan arum, koja može doseći visinu od tri metra, a smrdi kao i raflezija.