Prognoze klimatologa
0

Rast nivoa mora prijeti da potopi New York

Sarajevo-x.com
Globalno zagrijavanje zbog kojeg će se nivo mora na sjeveroistočnoj obali SAD-a podići skoro duplo velika je prijetnja New Yorku, stoji u novoj studiji naučnika s državnog Univerziteta na Floridi.

Jianjun Yin, klimatolog zaposlen u Centru za istraživanje okeana i klimatskih promjena na Floridi, tvrdi da postoji 90% šanse da se nivo mora na najnaseljenijoj obali Sjeverne Amerike u slijedećih nekoliko decenija uveća za dva puta i tako potopi metropolu New York.

Rastući nivo mora povezan je svakako za globalnim zagrijavanjem i usporavanjem cirkulacije vode u Atlantiku zbog velikih temperatura na površini vode, smatra Yin.

Sjevernoatlantska obala ugrožena je i zbog velike koncentracije stakleničkih gasova i zagađenja okoliša nastalog čovjekovim djelovanjem, a globalnim zagrijavanjem nastaje opasnost od masivnih poplava i uragana koji bi mogli potpuno uništiti New York.

Naime, grad New York nalazi se samo 4,8 metara iznad nivoa mora s tim da su neki dijelovi Manhattana i niži od ovoga.U velikoj opasnosti su i morski ekosistemi zbog rasta saliniteta vode u priobalnim područjima.

Studija "Model Projections of Rapid Sea Level Rise on the Northeast Coast of the United States" je objavljena u naučnom magazinu Nature Geoscience.