Indijski okean
0

Rast mora prijetnja milionima ljudi

SRNA
Nejednak rast nivoa mora u Indijskom okeanu predstavlja rizik po više miliona stanovnika duž obala Bangladeša, Indonezije i Šri Lanke, navodi se u novom naučnom istraživanju.

Istraživači sa Unoverziteta Kolorado i Nacionalnog centra za atmosfersko istraživanje ističu da je rast nivoa mora dijelom uzrokovan klimatskom promjenom i sve toplijom vodom, te promjenama u atmosferskim kretanjima.

Autori najnovijeg istraživanja navode da bi veći nivo mora mogao da pogorša poplave tokom sezone monsunskih kiša, čime su dodatnom riziku izloženi usjevi, kuće i ljudska egzistencija.

Prema njihovom mišljenju, potrebno je bolje razumijevanje promjena da bi se ubuduće poboljšalo i planiranje procjene rizika.

Nivo mora u prosjeku godišnje rastu po tri milimetra. Naučnici za porast temperature okrivljuju sve veće količine emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, poput ugljen-dioksida od sagorijevanja fosilnih goriva, čime se zadržava vrelina u atmosferi.

Okeani apsorbuju veliki dio ove vreline, zbog čega se šire i raste nivo mora. Viša temperatura vazduha uzrokuje i topljenje glečera, a nestaju i dijelovi ledenog pokrivača na Grenlandu i zapadnom Antarktiku.

Istraživački tim je u svojoj studiji koristio dugotrajne podatke o plimi, satelitska posmatranja i kompjuterske klimatske  modele da bi dobio bolju sliku rasta nivoa mora i Indijskom moru od šezdesetih godina prošlog vijeka.
Otkriveno je da je rast nivoa mora posebno izražen duž obala Bengalskog zaliva, Arapskog mora, Šri Lanke, Sumatre i Jave, te da bi u tim područjima moglo doći do još većeg rasta nivoa vode na godišnjem nivou.

Međutim, u istraživanju se takođe navodi da je u pojedinim oblastima došlo i do pada nivoa mora, što je najprimjetnije na Sejšelima i kod Zanzibara u Tanzaniji.

Jedan od autora istraživanja Gerrald Mel rekao je da šema rasta nivoa mora nije "geografski jednolična" 

Rezultati istraživanja objavljeni su u posljednjem izdanju žurnala "Prirodna geonauka.