Hranila se kitovima
0

Ralje najveće prahistorijske ajkule uskoro na aukciji

Sarajevo-x.com
Ralje velike bijele ajkule u filmu "Jaws" izgledaju poput onih zlatne ribice u poređenju sa raljama prahistorijske Megalodon ajkule. Ogromni stroj za ubijanje je sastavljen kako bi se prodao na aukciji, piše Daily Mail.

Ajkula Megalodon, koja je bila duga 16 metara, izumrla je prije 1,5 miliona godina. Bila je neprikosnoveni gospodar okeana. Njena težina je iznosila 100 tona.

Lovcu na fosile, Vitou Megalodonu Bertucciju, trebalo je skoro 20 godina da rekonstruiše ralje ogromne ajkule. Njihova visina je 2,7 metara, a širina 3,3 metra. Bertucci je fragmente ajkule našao u rijekama Južne Karoline.

Ralje se sastoje od 182 foslina zuba, a neki od njih su dugi preko 18 centimetara. Očekuje se da će biti prodana za oko 700.000 dolara na aukciji u aukcijskoj kući Heritage u Dallasu 12. juna ove godine.

Ajkula Megalodon je vladala umjereno toplim vodama svih okeana u prošlosti u periodu između 25 i 1,5 miliona godina.

"Ajkula Megalodon je mogla narasti i dostići veličinu dva gradska autobusa. Lovila je kitove i druge ajkule. Sa raljama te veličine i proždrljivim apetitom, za ovo čudovište bi prosječan čovjek bio samo predjelo", rekao je David Herskowitz, direktor aukcijske kuće Heritage.

Vito Bertolucci je umro 2004. godine dok je u državi Georgia ronio tražeći zube prahistorijske ajkule.

"Ovo je Vitova zaostavština. Volio je ove ralje. Njegova vizija je bila da ih sastavi. Za to mu je bilo potrebno mnogo vremena i strpljenja", rekao je Vitov brat, Joey Bertucci, koji će na aukciji prodati ralje prahistorijske ajkule.

Gotovo svi zubi su pronađeni, pa je to omogućilo tačnu rekonstrukciju. Megalodonove ralje su mogle proizvesti pritisak od 10,2 do 18,2 tone.