Nauka
0

Raketoplan "Atlantis" sletio na Floridu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki raketoplan Atlantis i njegova posada vratili su se u srijedu na Zemlju, završivši 13-dnevnu misiju tokom koje su preletjeli oko osam miliona kilometara, uspješno dopremivši evropski laboratorij Columbus na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

"Shuttle" i njegovih sedam astronauta sletjeli su na pistu NASA-ina Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

NASA je nastojala što prije prizemljiti Atlantis zbog planiranog uništavanja pokvarenoga američkog špijunskog satelita US-193 projektilom s krstarice na Pacifiku, koje bi moglo uslijediti u srijedu navečer, po lokalnom vremenu.

Atlantis je tokom misije, započete 7. februara, 202 puta obletio Zemlju, a od 13 dana u svemiru devet je proveo pričvršćen uz dok ISS-a na koji su dva člana posade montirala modul s laboratorijem Columbus, doprinosom Evropske svemirske agencije ESA izgradnji Međunarodne svemirske stanice.

Na ISS-u je ostao francuski astronaut Leopold Eyharts, uz ruskog i američkog kolegu, a na Zemlju se s Atlantisom vratio američki astronaut Daniel Tani, koji je u svemiru proveo 120 dana.

Idući let iz programa "Space shuttle" NASA planira već 11. marta, kada bi na ISS trebalo da poleti raketoplan Endeavour s prvim dijelom velikoga japanskog svemirskog laboratorija Kibo (Nada). Drugi dio tog laboratorija u maju bi na ISS trebalo da dopremi Discovery.

Novo lansiranje Atlantisa, prenosi Hina, planira se za kraj augusta, s cilj misije bit će popravak NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble.