Nauka
0

Rak dojke uzrokovan konzumiranjem alkohola

Sarajevo-x.com
Opsežna američka naučna studija dovela je u vezu konzumiranje alkohola sa povećanim rizikom obolijevanja od raka dojke žena u postmenopauzi.

Testiranje sprovedeno na više od 184.000 žena je jedno od najopsežnijih i najozbiljnijih studija koje se bave utjecajem alkohola na rak dojke žena u starijoj dobi, izjavila je naučnica National Cancer Institutea (NCI), Jasmine Lew.

Istraživanje je pokazalo da je mogućnost nastanka tumora uvećana za 32% kod starijih žena koje su konzumirale jedno ili dva pića dnevno. Tri ili četiri pića dnevno uvećali su rizik obolijevanja za 51%.

“Rizik je bio evidentan, bez obzira na tip alkohola”, objasnila je naučnica Lew.

Oko 70% žena kojima je dijagnosticiran rak dojke imaju estrogen i progesteron receptor pozitivne tumore.

Lew je objasnila da rezultati studije NCI-a potvrđuju teoriju da utjecaj alkohola na metabolizam estrogena povećava mogućnost nastanka raka.

Dodala je i da je preuranjeno u javnosti davati preporuke o zdravstvenim mjerama, ali je rekla da bi žene trebale razgovarati sa svojim doktorima kako bi procijenili faktore rizika i razmotrili uvođenja promjena u načinu života.

Rak dojke je drugi, odmah iza raka pluća, najučestaliji rak koji pogađa žensku populaciju. Ove godine procjenjuje se da će od ovo oboljenje biti dijagnosticirano 1.2 milionu ljudi širom svijeta, te da će od raka dojka smrtno stradati oko 500.000 osoba, objavio je Reuters.