Stephen Hawking
13

"Raj ne postoji, to je bajka"

Sarajevo-x.com
Stephen Hawking
Stephen Hawking
Britanski teoretski fizičar Stephen Hawking u intervjuu za Guardian govorio je o smrti, paralelnim svjetovima, svrsi ljudskoj postojanja i opstanku ljudi na Zemlji. Između ostalog, istakao je da raj ne postoji i da su to samo bajke.

Hawking je na početku razgovora kazao da su zagrobni život, raj i pakao, samo "bajke" za ljude koji se plaše smrti.

Istaknutom britanskom naučniku u 21. godini života dijagnosticirana je bolest motornih neurona. Mnogi su vjerovali da će ga ta neizlječiva bolest ubiti za samo nekoliko mjeseci, ali, kako on tvrdi, zbog bolesti samo još više uživa u životu.

"Već 49 godina živim s tom mogućnošću da umrem mlad od ove bolesti. Ne bojim se smrti, ali i ne žurim da umrem. Ostalo je još mnogo toga što želim učiniti", kazao je Hawking, nastavivši:

"Smatram da je mozak baš kao i računar - prestaje raditi kada njegove sastavne komponente otkažu. A, nema raja ni zagrobnog života za pokvarene računare; sve je to samo bajka za ljude koji se boje mraka."

Fizičar je dodao i to da postoji oštra linija između korištenja boga kao metafore i vjerovanja u svemogućeg stvoritelja koji upravlja svime.

U intervjuu za Guardian naučnik je kazao i to da čovjek mora znati dobro iskoristiti svoj život na Zemlji, a da je to moguće postići tražeći najveću vrijednost našeg postojanja.

Hawking je govorio i o M- teoriji, odnosno paralelnim svjetovima. Smatra da, prema toj teoriji, svemir treba imati 11 dimenzija, uključujući dimenziju vremena i tri poznate prostorne dimenzije.

Upravo o tome će 69-godišnji naučnik sutra u Londonu govoriti na skupu Google Zeitgeist, koji će se baviti pitanjem "Zašto smo ovdje?".

A, na pitanje novinara Guardiana zašto smo ovdje, naučnik je odgovorio.

"Svemir je uređen prema nauci. No, nauka nam govori da ne možemo riješiti jednadžbe. Moramo koristiti učinkovitu teoriju Darwinove prirodne selekcije onih društava koja će najvjerovatnije opstati. Nauka predviđa mnogo različitih svjetova koji spontano nastaju iz ničega."