Nauka
1

Putovanje oko Marsa i Venere u bračnom angažmanu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ideja interplanetarne ekspedicije sa pohodom ka Veneri ili Marsu zainteresovala je američke kongresmene - na let dug 582 dana treba da se uputi bračni par, a start je planiran za novembar 2021. godine.

Ova ekspedicija razvija planove prvog kosmičkog turiste Dennisa Tita, koji je planirao da uputi bračni par astronauta na let oko Marsa. Lansiranje je bilo planirano za 2018. godinu.

Brod je trebalo da prođe na rastojanju od sto milja od Crvene planete i da se za 501 dan vrati na Zemlju. Tito je predlagao da se iskoristi privatni brod i raketa.

Shvatajući da bez pomoći NASA-e neće moći, Tito je dodao programu kruženja oko Venere i otkazao start za 2021. godinu.

Upravo do tada trebalo bi da bude završena izgradnja broda "Orion" i teške rakete "Space Launch System".

Na raspravama u komitetu Kongresa većina izlagača smatra da je plan, u principu, ostvariv.

Ipak, postoje i ozbiljna prepreke. Bez obzira na to što i "Orion" i raketa-nosač, prema planu, do 2021. godine treba da budu gotovi, teško da će se aviokosmički resor SAD riješiti da ih ispita odmah u tako složenoj i rizičnoj misiji.

Ideja leta oko Venere i Marsa je previše lijepa da se od nje lako odustane. Prije godinu dana, kada se pojavila prva varijanta ekspedicije, broj zainteresovanih premašio je sva očekivanja.

Pojavila su se i zanimljiva tehnička rješenja, vezana za zaštitu posade od radijacije. Uz to, 2021. godine biće povoljan raspored planeta koji će omogućiti da se leti skoro bez troškova goriva, po balističkoj putanji.

U protivnom, treba čekati još 12 godina, navode američki mediji.