Najbolji čovjekov prijatelj
373

Psi tješe one koji plaču

Klix.ba
Prema istraživanjima naučnika, prirodna želja pasa da utješe osobe koje plaču se ne odnosi samo na vlasnike psa, već i na potpune strance.

Tokom istraživanja, u kojem je ili vlasnik psa ili stranac počeo plakati, psi su prilazili i pokušavali pružiti utjehu. Naučnici sa Univerziteta u Londonu su rekli da je ovakvo ponašanje pasa primijećeno i ranije, ali da nije bilo nikakvih istraživanja koja bi to potvrdila, piše The Times of India.

U istraživanje je uključeno 18 pasa različitih pasmina. Kada bi neko počeo plakati, skoro svi psi bi prestali sa onim što rade u tom trenutku, primakli bi se osobi koja plače i dodirivali je bi je šapom kao da pokušavaju da je utješe.

Jennifer Mayer, vođa istraživanja, je izjavila da je ovo jako sofisticirano ponašanje, koje pse stavlja na istu razinu sa malom djecom, koja pokušavaju zagrliti, te tako i utješiti nekoga. Najmlađi pas, osmomjesečni labrador, je ganjao svoj rep dok jedna djevojka nije počela plakati. Odmah je prestao sa igrom, dotrčao do nje i šapama se naslonio na njene noge.

"Bez obzira da li je u pitanju bio njihov vlasnik ili potpuni stranac, psi su ih pokušali utješiti. Suosjećali su sa tim ljudima", kazala je Mayer.