Nauka
0

Pseće dlake pomažu u borbi protiv dječijih alergija

Sarajevo-x.com
Imati psa u kući umanjuje rizik od razvoja alergije kod male djece, pokazala su istraživanja njemačkih naučnika.

Šestogodišnje naučno ispitivanje sprovedeno na oko 9.000 djece, ide u prilog teoriji da odrastanje sa kućnim ljubimcima jača imunološki sistem, čineći ga manje osjetljivim na alergije kao što su astma i posebna forma dermatitis, te groznica.

“Naša istraživanja su pokazala da prisustvo psa u kući u vrijeme ranog djetinjstva je povezano sa niskom razinom polena i inhaliranih alergena u organizmu djeteta”, izjavio je Joachim Heinrich iz Nacionalnog istraživačkog centra za ekološku medicine u Minhenu.

Isti zaštitini efekat nije zabilježen ni kod djece koja imaju učestale kontakte sa psima, ali sami nemaju pse u kući.

Ranija istraživanja su pokazala da izloženost kućnim ljubimcima može imati zaštitni efekat protiv alergija, ali su mnoge studije bile bazirane na retrospektivnom ispitivanju subjekata o njihovoj izloženosti ljubimcima.

Nasuprot tome, Heinrichova studija je bila osmišljena prije nego što su podaci prikupljeni. Naučnici su mišljenja da takve studije donose mnogo pouzdanije rezultate.

Roditelji su odgovorili na detaljne upite o mogućim simptomima alergija kod njihove djece, od rođenja pa do šeste godine. Uzorci krvi su također uzimani od svakog trećeg ispitanika kako bi se testirale reakcije antitijela na alergije.

Istraživanja ove naučne grupe su objavljena u European Respiratory Journalu, objavio je Reuters.