Nauka
0

Prvi snimci "unutar srčanog udara"

Sarajevo-x.com
Britanski doktori zabilježili su prve snimke koji pokazuju kako izgleda ljudsko srce prilikom srčanog udara i to iz njegove unutrašnjosti.

Ključni momenat snimljen je ne bi li se preciznije utvrdilo kako srce reaguje na udar, a doktori se nadaju da će im to omogućiti napredak u oblasti liječenja.

Kako je objavio Telegraph, snimci prikazuju unutrašnje krvarenje koje udar prouzrokuje, a područja označena crvenom bojom su ta koja krvare.

"Što više razumijemo šta se dešava nakon srčanog udara, naučnici imaju više šansi da pronađu nove načine borbe protiv njegovih posljedica", istakao je Stuart Cook iz medicinskog istraživačkog centra Imperial College u Londonu.

Magnetnom rezonancom zabilježeno je šta se dešava sa srcima 15 pacijenata koji su nedavno pretrpjeli srčani udar. Kompjuterski je analizirano unutrašnje krvarenje i šteta nanijeta u toku udara.

"Naša studija nudi novi uvid u štetu koju je srčani udar može prouzrokovati", kaže doktor Declan O'Regan, vođa istraživačkog tima.

Prethodna istraživanja pokazala su da se kod nekih pacijenata unutrašnje krvarenje srčanog mišića nastavi i poslije udara. a ovim dostignućem će se moći utvrditi koje to oblasti krvare i šta se pritom dešava.

U Velikoj Britaniji svakih šest minuta jedna osoba umre od srčanog udara.