Nauka
4

Prvi šator za napuhavanje za astronaute stigao na ISS

Klix.ba
Bespilotni teretni brod Dragon američke svemirske kompanije SpaceX stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i donijela prvi šator za napuhavanje za astronaute.

U letjelici su bili bili sjeme salate i laboratorijski miševi i soba na napuhavanje. Dragon je stigao u nedjelju na ISS i šesta je svemirskih letjelica koja se nalazi u ovom prostoru. Dimenizije su mu približno tri sa četiri metra.

Britanski astronaut Tim Peake upravljao je robotskom rukom stanice i uhvatio letjelicu koja je nosila više od tri tone opreme.

"Izgleda da smo uhvatili Zmaja (Dragon - zmaj)", kazao je Britanac.

Četiri ruske svemirske letjelice - dva teretnjaka Progress i dvije Soyuz kapsule koje prenose astronaute - zakačene su na svemirsku stanicu, zajedno s Cygnus teretnjakom Orbitala ATK i Dragonom SpaceX-a.

Ovo je prvi put da je šest letjelica na ISS-u od 2011. godine i posljednjeg leta svemirskog šatla Discovery, objavila je NASA.

Poznat kao BEAM, habitat neće biti korišten do kraja maja, ali će ostati na ISS-u kako bi astronauti testirali kako može podnijeti solarnu radijaciju i udare komadića svemirskog materijala.

Dragon kompanije SpaceX je trenutno jedini svemirski brod u mogućnosti na zemlju se vratiti s teretom.