Nauka
0

Prvi malezijski astronaut uskoro u svemiru

Sarajevo-x.com
Prema obavještenju iz Ruske svemirske agencije prvi malezijski astronaut uskoro započinje sa obukom u Moskovskom Star Cityju, kako bi bio potpuno spreman provesti godinu dana na ruskoj svemirskoj letjelici Soyuz.

Sheikh Muszaphar Shukor, 34-godišnji doktor i honorarni maneken, te rezervni kandidat Faiz Khaleed, 26-godišnji vojni zubar, u utorak su napustili Maleziju.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi poručio je uzbuđenoj dvojci da daju sve od sebe i proslave svoju zemlju.

Ideja je nastala 2003. godine kada je Rusija pristala poslati Malezijca na svemirsku stanicu kao jedan od uslova kupovine osamnaest Sukhoi 30-MKM borbenih aviona u vrijednosti od milijardu dolara.

"Zvanični ugovor o slanju prvog Malezijca u svemir potpisan je tek u maju prošle godine, a u petak je potpisan detaljan ugovor o misiji, kao posljednja formalnost kojom je odobreno Muszapharu da započne sa pripremama za svoje historijsko putovanje." -izjavio je glasnogovornik svemirske agencije Roskosmos.

Muszaphar i Faiz izabrani su početkom septembra među hiljadama prijavljenih kandidata, a jedan od važnijih uslova ugovora jeste zabrana ženidbe do završetka misije 2008. godine.