Nauka
0

Prvi DNK analizator za kućnu upotrebu

Sarajevo-x.com
DNK je nukleinska kiselina u obliku dvostruke, spiralno zavijene zavojnice koja sadrži genetičke odrednice za specifičan biološki razvoj staničnih oblika života i većine virusa. Ukoliko ste oduvijek željeli sami analizirati svoju DNK i to u vlastitom domu, vašem čekanju došao je kraj. Na tržištu se pojavio prvi DNK analizator za kućnu upotrebu.

Kompanija "Spartan Bioscience Inc." objavila je izlazak na tržište sprave "Spartan DXTM" za samostalno analiziranje DNK i to za kućnu upotrebu. Ovaj aparat u roku od 30 minuta izlista sve potrebne informacije o ljudskoj DNK, a košta oko 15.000 dolara.

Ovako ažuriran mehanizam za analizu DNK nosi obilježje "zlata vrijednog aparat“ na području molekularne dijagnostike. Dosadašnji aparati za izučavanje DNK pravljeni su za stručnjake i naučnu upotrebu te ih obični ljudi nisu shvatali niti su ih mogli koristiti.

Dokazano je pak da se "Spartan DXTM“ podjednako može koristiti u naučne i laičke svrhe.

"Tehnologija mora postati pristupačna za obične ljude. Iz tog razloga smo kreirali ovu spravu. DNK se nalazi u svim organizmima na planeti. Stoga je bilo logično raditi na tome da aparatura za analiziranje DNK postane što pristupačnija“, izjavila je dr. Paula Lem, izvršna direktorica kompanije "Spartan Bioscience Inc.“