Dostava hrane i odjeće
0

Prva komercijalna raketa poletjela ka MSS-u

SRNA
Polijetanje rakete (Foto: AFP)
Polijetanje rakete (Foto: AFP)
Prva komercijalna raketa poletjela je noćas sa zalihama ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) iz Cape Canaverala, na Floridi.

Raketa Falcon sa teretnom kapsulom Dragon, lansirana je pola sata iz ponoći po srednjoevropskom vremenu. Ona će na MSS isporučiti 400 kilograma hrane, odjeće, materijala za eksperimente i rezervnih dijelova za posadu od šest astronauta.

Ovo je prvi let kalifornijske kompanije SpaceX za američku agenciju NASA, koja pokušava uključiti privatni sektor u poslove transporta do niže Zemljine orbite i nazad.

Kompanija SpaceX dobila je ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara za snabdijevanje MSS-a, nakon što je NASA prošle godine penzionisala svoju flotu svemirskih šatlova.

Prvi let uslijedio je poslije usješnog testiranja kapsule Dragon u maju, kada se ona spojila sa MSS i vratila na Zemlju, prenio je BBC.

NASA je sklopila ugovor i sa privatnom kompanijom OSC i nada se da će i ona uskoro početi da prevozi teret do orbitalne stanice.

Ova kompanija uskoro će testirati svoju raketu Antares, a potom obaviti let sa robotskom letjelicom Cygnus. Ukoliko ta proba bude uspješna, OSC će od NASA-e dobiti ugovor vrijedan 1,9 milijardi dolara.

NASA planira da na kraju prepusti privatnim firmama i posao prijevoza astronauta do MSS-a i nazad.