Antičke grobnice u Egiptu
0

Pronađeno vrijedno drveno oruđe i sarkofazi

Sarajevo-x.com
Japanski arheolozi koji rade na održavanju piramida u Gizi pronašli su četiri drvena sarkofaga i oruđe u jednoj od grobnica koje bi moglo staro oko 3.330 godina, objavila je u četvrtak egipatska vlada.

Tim naučnika sa Univerziteta Waseda iz Tokija otkrio je statuu u obliku čovjeka u grobnici na nekropolju Sakkara, udaljenom 25 kilometara od Kaira.

Sakkara je arheološka lokacija antičkog grada Memfisa u Egiptu, jedna od najbogatijih izvora egipatske antičke prošlosti. Arheolozi tvrde da u pijesku još uvijek postoji neotkriveno bogatstvo starog Egipta.

U grobnici su također pronađene drvene posude, koje su u antičkom Egiptu služile za čuvanje unutarnjih organa, a naučnici su pronašli i četiri minijaturne figure sluškinja koje, po legendi, mrtvoga poslužuju u zagrobnom životu.

Vlasti su saopćile da nisu pronašli mumije u grobnicama jer su one u antičko vrijeme opljačkane. No, grobnica je zadržala originalne crne i žute crteže na zidu koji su prikazivali obilje antičkog Egipta.

Jedna od statua nalazi se u odličnom stanju, no većina od 38 drvenih figura razbijena je u unutrašnjosti grobnice.

U izjavi predstavnika egipatske vlasti, koje je prenio Reuters, navodi se još da sarkofazi potiču iz perioda vladavine Ramzesa, negdje između 1300 i 330 godina prije nove ere.