Kod obala Južne Amerike
0

Pronađeno mladunče rijetkog albino delfina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Mladunče izuzetno rijetkog albino delfina pronađeno je u vodama kod jugoistočne obale Južne Amerike, javili su brazilski biolozi.

Članovi istraživačke grupe na Univerzitetu Univille u Santa Carini rekli su da su vidjeli albino delfina među Pontoporia blainvillei vrstom koja je izuzetno stidljiva vrsta delfina i skoro nikada ne izlazi na površinu vode.

U Brazilu su ovi delfini poznati kao Toninha, a u Argentini i Urugvaju kao La Plata ili Franciscana delfin.

Šefica projekta Toninhas Camilla Meirelles Sartori rekla je da je vidjela bjeličastog delfina sa ružičastim perajima krajem oktobra, a uspjeli su ga slikati početkom novembra.

"Bili smo iznenađeni i šokirani. Delfin je mali, ali se znatno razlikuje od ostalih po boji. U početku nismo znali šta je", rekla je Meirelles Sartori, prenosi Associated Press. Sartori je dodala da je mladunče bilo sa odraslim delfinom koji je vjerovatno njegova majka. Mladunčad delfina se osamostaljuju kada napune godinu.

Albino su inače poznati po tome što im nedostaje pigmenta melanina, što im daje izuzetno svijetlu boju kože, kose ili krzna. Međutim, vrlo malo se zna o albino delfinima jer su izuzetno rijetki.

Sartori je dodala da to što je ova grupa viđena sa albino mladunčetom, dodatno potvrđuje potrebu za zaštitom ove vrste u zaljevu Babitonga gdje inače žive.

"Albino životinje inače imaju manje šanse da prežive jer ih predatori love. U zaljevu Babitonga nemaju prirodne neprijatelje, ali imamo probleme sa uništavanjem okoliša i povećanjem turzima u regionu. Ovo je samo još jedan znak da moramo biti uporniji u namjeri da ih zaštitimo", rekla je Sartori.