Na Univerzitetu Cambridge
0

Pronađeno jaje koje je Darwin donio s putovanja

Sarajevo-x.com
Jaje koje je otac moderne teorije evolucije, Charles Darwin, donio sa svog putovanja brodom Beagle pronađeno je na Univerzitetu Cambridge objavili su britanski mediji. Naučnici su znali da je prirodoslovac sa svog putovanja donio 16 ptičjih jaja, no vjerovalo se da su sva zagubljena.

Liz Wetton, volonterka u zoološkom muzeju pri Univerzitetu Cambridge, pronašla je ptičje jaje koje je Charles Darwin donio sa svog putovanja Južnom Amerikom. Na pronađenom jajetu koje je snijela ptica tinamu ispisano je ime slavnog prirodoslovca, a naučnici smatraju da je za napuklinu jajeta odgovoran sam Darwin koji ga je stavio u premalu kutiju.

Wetton koja već deset godina radi na zbirkama jaja u muzeju sasvim slučajno pronašla je zagubljeno jaje, a o važnosti njenog pronalaska Mathew Lowe, upravitelj zbirke, za britanske medije je kazao: "Zbirka obiluje historijskim bogatstvima i Liz u prvi mah nije ni shvatila kolika je vrijednost njenog pronalaska. Veliki značaj ima to što se zna da je jaje razbio sam tvorac moderne teorije evolucije, a posebno nam je drago što je jaje pronađeno baš u trenutku kada se obilježava 200. obljetnica od rođenja slavnog Darwina“.

Bilješke o pronađenom jajetu upravnik muzeja je poslao orintologu Mikeu Brookeu koji je u bilježnici Alfreda Newtona, Darwinovog prijatelja zoologa, pronašao nekoliko 'crtica' o ovom jajetu.

"Frank Darwin mi je u ime svog oca, uručio jedno jaje koje je Charles donio sa svog putovanja, tačnije iz Urugvaja. Jaje je snijela ptica tiamu. Veliki čovjek je stavio jaje u malenu kutiju i ono je napuklo...“, napisao je Newton u svojoj bilježnici.