Nauka
43

Pronađeno "čudovište" 17 milijardi puta teže od Sunca: Supermasivne crne rupe češće nego što mislimo

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Izgleda da su supermasivne crne rupe brojnije u našem svemiru više nego što se to uopće pretpostavljalo, a to potvrđuje posljednja studija stručnjaka sa Univerziteta u Californiji.

Naš svemir mogao bi biti pun supermasivnih crnih rupa, a rezultati novog istraživanja astronoma objavljeni su u srijedu u prestižnom naučnom magazinu Nature.

Astronomi su otkrili supermasivnu crnu rupu 17 milijardi puta težu od našeg Sunca, a naučnici se sada sve više nadaju da će na ovakve objekte nailaziti puno češće. Riječ je o klasi crnih rupa koje su 10 i više milijardi puta teže od Sunca.

Naime, činjenica da je posljednja pronađena crna rupa locirana u zapuštenom regionu svemira ili kako astronomi vole reći - ničijoj zemlji, snažno implicira da su supermasivne crne rupe češće nego što se mislilo kada je u pitanju njihovo postojanje u "nenaseljenom" dijelu univerzuma.

"Pitanje glasi – da li je ovo vrh ledenog brijega? Da li ogromne crne rupe stanuju češće u predgrađima ili u centru Manhattana?", pita se jedan od istraživača, astronom Chung-Pei Ma.