Egipat
0

FOTO / Pronađeno 57 grobnica sa sarkofazima i mumijama

Sarajevo-x.com
Arheolozi su u Egiptu otkrili 57 drevnih grobmica koje su bile sakrivene pod zemljom nekoliko hiljada godina. U većini od 57 grobnica pronađeni su oslikani u ukrašeni sarkofazi s mumijama, saopštilo je Vrhovno egipatsko vijeće za antikvitete.

Najstarije pronađene grobnice datiraju iz 2750. godine prije nove ere, osnosno iz doba vladavine prve i druge egipatske dinastije, dok 12 grobnica datira iz perioda 18. dinastije koja je vladala od 1550. do 1292. godine prije nove ere.

Vrhovno vijeće za antikvitete saopštilo je kako ovo otkriće baca novo svjetlo na drevne egipatske religije.

Vođa tima arheologa Zahi Hawass rekao je da su pronađene mumije iz perioda vladavine 18. dinastije pokrivene lanenim platnom koje je dekorisano vjerskim tekstovima iz “Knjige mrtvih” i predstavama drevnih egipatskih božanstava.
"Knjiga mrtvih" se sastoji od pjesama i uputa kako da pokojnik savlada prepreke u zagrobnom životu. Jedna od najčešćih scena u toj knjizi je ona gdje se srce pokojnika stavlja na vagu. Ukoliko je srce lakše od pera pokojniku je dozvoljeno da pređe u zagrobni život.
Arheolog Abdel Rahman El-Aydi je napomenuo kako je jedna od grobnica skoro netaknuta i u njoj je pronađena sva posmrtna oprema i drveni sarkofag, u kojem se nalazi mumija umotana u laneno platno.

Grobnice su otkrivene u mjestu gdje se nalazi najjužnija egipatska piramida, blizu 100 kilometara južno od Kaira.