Poljska
0

Pronađeni posmrtni ostaci Nikole Kopernika

Sarajevo-x.com
Katedrala Frombork
Katedrala Frombork
Istraživači su u četvrtak objavili da su identifikovali ostatke Nikole Kopernika, upoređujući DNK sa skeleta sa dlakom pronađenom u jednoj od knjiga ovog slavnog astronoma iz 16. stoljeća.

Novinar Associated Pressa navodi da će pronalasci okončati špekulacije o tome gdje je zaista pokopan sveštenik i astronom koji je prvi utvrdio da je Sunce, a ne Zemlja, centralna tačka univerzuma.

Poljski arheolog Jerzy Gassowski na press konferenciji je istakao da forenzička rekonstrukcija Kopernikovog lica, urađena 2005. godine, nakon pronalaska lobanje u katoličkoj crkvi u Fromborku, ima mnogo toga sličnog portretima ovog genijalca.

Rekonstrukcija je pokazala i slomljeni nos čovjeka starosti oko 70 godina. Upravo toliko je imao Kopernik kad je umro 1543. Tu je također i ožiljak iznad lijevog oka koji se podudara sa onim na portretu.

Švedska stručnjakinja za genetiku Marie Allen utvrdila je da DNK sa zuba i bedrene kosti odgovara onom koji je uzet sa dvije dlake pronađene u knjizi poljskog astronoma, a koja se čuva u švedskom Uppsala univerzitetu, gdje Allen radi.

Smatra se da je Kopernik zakopan u Frombork katedrali koja potiče iz 14. stoljeća, te da je tu radio kao viši sveštenik, ali mu grob nije označen.

Istraživanja tima koji je predvodio Jerzy Gassowski počela su 2004. godine, na zahtjev regionalnog biskupa Jaceka Jezierskog.