Nauka
0

Pronađene tri zemljolike planete

Sarajevo-x.com
Naučnici su izjavili da su otkrili grupu od tri “super-Zemlje” koje orbitiraju oko obližnje zvijezde i dva solarna sistema sa malim planetama.

Izjavili su da njihovi pronalasci, predstavljeni na konferenciji u Francuskoj, govore o tome da zemljolike planete u mnogo čemu mogu biti međusobno slične.

“Da li je svaka pojedinačna zvijezda utočište planeti, i ako jeste, koliko ih ima?”, jedno je od pitanja koje je postavio Michael Mayor sa švicarske opservatorije u Ženevi.

“Mi možda ne znamo odgovor, ali postepeno ostvarujemo veliki napredak”, izjavio je Mayor.

Trio planeta orbitira oko zvijezde nešto manje mase od Sunca, udaljen 42 svjetlosne godine prema južnim konstelacijama Doradusu i Pictoru.

Svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlost pređe za godinu dana brzinom od oko 300.000 km/s, ili oko 9,5 triliona km. Planete su veće od Zemlje, jedna ima 4,2 puta veću masu, druga 6,7 puta, a treća 9,4 puta. One orbitiraju oko zvijezde rapidnim brzinama – jedna je obiđe za samo četiri dana, u usporedbi sa Zemljinih 365 dana, drugoj treba deset dana, a najsporijoj 20 dana.

Više od 270 tzv. egzoplaneta je pronađeno. Većina su divovi, koji podsjećaju na Jupiter ili Saturn. Veličine manjih planeta su bliže veličini Zemlje i mnogo ih je teže uočiti.

Nijedna se ne može percipirati direktno na tim udaljenostima, ali se može uočiti indirektnim putem, zahvljajujući radio valovima ili, u slučaju HARPS-a, spektografskim mjerenjima.

“Sa prednosti mnogo preciznijih instrumenata kao što je HARPS-ov spektograf…sada možemo uočiti manje planete, sa masama u vrijednosti između dva i deset puta većim od mase Zemlje”, izjavio je Stephane Udry, koji je također radio na studiji, prenosi Daily Telegraph.