Psi pripitomljeni ranije od ovaca
0

Pronađene pseće lobanje stare 33.000 godina

Sarajevo-x.com
Naučnici su u Sibiru i Belgiji pronašli pseće lobanje stare oko 33.000 godina, što dokazuje da smo psa pripitomili mnogo ranije nego što se do sada vjerovalo. Naučnici također vjeruju da smo psa pripitomili mnogo ranije nego ovce, krave ili koze.

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni rekli su da je na ostacima vidljivo da je pas imao kraću njušku i širu vilicu, a divlje životinje imaju dužu njušku i užu vilicu koja im pomaže da love te su naučnici zaključili da su psi bili pripitomljeni. Nakon što su ostaci pronađeni korištena je analiza koja je pomogla određivanju starosti kostiju.

"Na osnovu morfološke strukture uspjeli smo odrediti starost ostataka pasa pronađenih u Sibiru i u Belgiji. Oba su pripitomljena i ovaj dokaz je historijski pokazatelj da je nama pas bio potreban mnogo prije nego što smo vjerovali. Pošto nam nije poznata uloga psa, možemo pretpostaviti da je pripitomljen da bi pomogao ljudima u lovu", rekao je vođa projekta Greg Hodgins, prenosi Daily Mail.

Hodgins je dodao da su psi možda korišteni i za zaštitu, čak i za prijateljstvo. Veza između psa i čovjeka je prva ljudska veza sa životinjama.