Integrative Zoology Journal
0

Pronađena školjka stara 300 miliona godina

Sarajevo-x.com
Rijetka školjka koja je pronađena u Bass Straitu u Australiji smatra se najstarijom od svih vrsta i zaista unikatnom. Naučnici su naišli na nju pukom srećom. Ova mala školjka duga je svega 2,5 milimetara a stara oko 300 miliona godina. Potiče iz paleozoika, što znači da prethodi svim ostalim vrstama i daje naučnicima ideju kako su vrste evoluirale.

"Njihove najranije forme evoluirale su iz Bass Straita i Tasmanskog mora“, rekao je John Buckridge, profesor s Univerziteta RMIT za australske medije.

Za razliku od ostalih školjki koje se oslanjaju na svoje oklope i kamuflažu kako bi se zaštitile od predatora, ove školjke koriste otrovne supstance koje skupljaju u moru. Školjka iz Bass Straita ima nepotpun oklop koji ne prekriva njene osjetljive dijelove.

Istraživanje koje je objavljeno u magazinu "Integrative Zoology Journal" pokazalo je da sedam posto njenog tijela čini brom.

"To je izuzetno veliki postotak. Mnogo je viši nego bilo šta što sam vidio, osim algi koje su pronađene također u Bass Straitu. To je veoma toksična količina", rekao je profesor Buckridge.

Dodao je da postoji još samo jedna vrsta školjki pronađena u vodama Madagaskara koja ima brom u tijelu. Oklop ovih otrovnica ima sastav kao i ljudski zubi. Ova vrsta je tako rijetka da naučnici imaju samo šest primjeraka, a do njih su došli sasvim slučajno kad je ribar uhvatio korale u mreži.