Nauka
0

Pronađena orhideja koja cvjeta samo noću

Sarajevo-x.com
Tim botaničara objavio je da su pronašli novu vrstu orhideje koja cvjeta samo noću. Istakli su da je taj pronalazak iznimno značajan, jer je riječ o jedinoj do sada poznatoj orhideji koja cvjeta noću.

Neobičnu biljku otkrio je holandski istraživač Ed de Vogel tokom ekspedicije na otoku u blizini Papue Nove Gvineje.

"Postoji toliko vrsta orhideja, ali nije poznato da se ijedna od njih oprašuje noću. Veoma je značajno, ali i prilično neobično nakon toliko godina istraživanja orhideja pronaći jednu koja cvjeta samo noću", kazao je za BBC stručnjak za orhideje Andre Schuiteman.

Ed de Vogel je neobičnu orhideju, po nalasku, ponio sa sobom u Holandiju i tek tada je otkrio da ona zapravo cvjeta samo noću.

Biljku je odnio kući pokušavajući da, prateći njeno ponašanje, otkrije zbog čega se pupoljci biljke suše kada bi se trebali otvarati i cvjetati.

Iznenadio se otkrivši da biljka počinje cvjetati nekoliko sati nakon sumraka i ostaje otvorena do nekoliko sati nakon izlaska sunca.

Botaničari su biljku svrstali u rod Bulbophyllum, u kojem ima oko 2.000 vrsta orhideja. Stručnjaci su istakli da još uvijek nisu uspjeli riješiti misterij cvjetanja orhideje noću.

Sve o pronalasku neobične biljke objavljeno je u žurnalu Botanical.