Itaka
0

Pronađena Odisejeva palača

Sarajevo-x.com
Palača za koju grčki areheolozi tvrde da je dom Homerovog junaka Odiseja pronađena je na Itaki, prenose strane agencije. Naime, naučnici smatraju da ostaci pronađene palače savršeno odgovaraju Homerovom opisu i sigurni su da je to hiljadama godina ranije bio dom kralja Itake.

Tim arheologa sa Univerziteta Ioannina nakon 16-godišnjeg istraživanja pronašao je ostatke ogromne trokatnice, sa stepenicama uklesanim u stijeni. Plača datira iz osmog stoljeća prije nove ere što se poklapa sa razdobljem kada je, prema pjesniku Homeru, Odisej bio kralj Itake.

Upravo ovo otkriće potkrepljuje teoriju da je Odisej, grčki junak, koji se nakon desetogodišnjeg Trojanskog rata uprkos svim preprekama vraća svom sinu Telmahu i vjernoj ženi Penelopi, zaista bio stvarna osoba, smatraju grčki aerheolozi koji to pokušavaju dokazati palačom pronađenom u Jonskom moru na sjeverozapadnoj obali Grčke.

No, vjeruje se da će ovaj pronalazak odbaciti brojni naučnici koji vjeruju da je Odisej, kao i ostali ključni likovi Homerovog epa, posve izmišljen. Također, mnogi smatraju da drevna Itaka nije ni bila smještena na mjestu današnjeg modernog otoka.

To tvrdi i britanski istraživač Robert Bittlestone koji navodi kako današnja Itaka ima veoma malo sličnosti s opisom Homerove, te pretpostavlja da je slavni pjesnik zapravo opisao poluotok Paliki koji je smješten na otoku Cephalonia, a tu teoriju je i dokumentovao u knjizi "Odysseus Unbound – The Search for Homer's Ithaca", izdatoj 2005. godine.

"Da li je ova iskopina povezana sa Odisejom ili ne je zanimljivo do određene tačke, ali je mnogo važnije to da se radi o kraljevskoj palači", kazao je arheolog Adriano La Regina.