Indonezija
0

Pronađena nova vrsta orangutana

Sarajevo-x.com
FOTO: AP
FOTO: AP
Naučnici su otkrili novu vrstu orangutana u zabačenim dijelovima indonezijskih šuma. Pretpostavlja se da ih ima blizu dvije hiljade, objavili su američki mediji.

Tim naučnika koji je istraživao šume u blizini otoka Borneo otkrio je više od 219 jazbina orangutana, primata iz porodice čovjekolikih majmuna, te smatraju da ih ukupno ima blizu dvije hiljade.

"Ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliko tačno ih ima, ali mislimo da ih ima blizu 2000", kazao je Erik Meijaard, američki ekolog koji je sudjelovao u istraživanju šume.

Inače, u divljini živi blizu 60 hiljada orangutana, od čega čak 90 procenata živi u indonezijskim šumama, a ostatak u malezijskim.

Ove zemlje su najveći svjetski izvoznici palminog ulja koje se koristi u prehrani i kozmetici, a orangutani su većinom naseljeni u kišnim šumama gdje se nalaze ova drva, zbog toga naučnici upozoravaju javnost, jer ukoliko se nastavi sa paljenjem drveća primati će zauvijek izgubiti svoje domove.

"Preostala populacija orangutana je malobrojna i zbog toga je ovaj pronalazak rijetke podvrste nazvane crni Borneo orangutan ili Pongo pygmaeus morio od velikog značaja", istakla je Kanađanka Mary Galdikas, naučnica koja je skoro četrdeset godina posvetila proučavanju orangutana.

Ranih devedesetih godina prošlog stoljeća izgorjelo je čak 2500 kilometara kvadratnih šume, što bi mogao biti razlog tome što se ovoliki broj orangutana sklonio u jedan predio šume, smatraju naučnici.

Sljedeći korak naučnika bit će dogovaranje sa lokalnim vlastima Indonezije kako bi se područje u kojem je pronađena nova vrsta orangutana zaštitilo.

"Pronalazak novih vrsta nam daje nadu da još uvijek ima šanse da spasimo ugrožene životinje", kazao je jedan od istraživača, Paul Hartman.

Ipak, još uvijek nije istraženo čitavo područje indonezijskih šuma, te se naučnici nadaju da bi se lako moglo dogoditi još neko otkriće nove vrste divljih životinja.

Međutim, ako se i dalje nastave uništavati staništa ovih primata, naučnici predviđaju da bi orangutani mogli izumrijeti za dvije decenije.