Jerusalem
0

Pronađen mrtvački pokrov iz Isusovog vremena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Arheolozi sa sveučilišta Hebrew University pronašli su ostatke platna u koje je bio zamotavan pokojnik iz vremena kada se pretpostavlja da je živio i Isus Krist.

Analiza platna, pronađenog na groblju nedaleko od Jerusalema, pokazala je da se materijal bitno razlikuje od Torinskog platna u koje je navodno bio umotan sam Mesija te su zaključili kako Torinsko platno nije iz vremena Krista. Platno je, za razliku od Torinskog, vrlo jednostavnog tkanja i pretpostavlja se da je takvo tkanje bilo rašireno u vrijeme Krista.

Inače, već ranije ispitivanjem radioaktivnim ugljikom kako bi se odredilo vrijeme nastanka, naučnici tvrde da su dokazali da je Torinsko platno nastalo u srednjem vijeku, a ne u Isusovo doba. Ovaj nalaz, vjeruju naučnici, još je jedna potvrda tome.

Podsjetimo, vjeruje se da je u Torinsko platno bio umotan Isus Krist nakon raspeća te da su obrisi muškog lica na njemu obrisi lica Krista. Platno se čuva u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu, a cijeli je niz naučnika već iznio teorije o nastanku platna. Neke od njih, poput testa radioaktivnim ugljikom, pokazuju da platno nije autentično.

Analiza novopronađenog platna donijela je još jedno otkriće. Čini se da su Židovi onog doba tijelo pokojnika umotavali u dvije tkanine, jednu kao pokrov za tijelo, a drugu za glavu. Pretpostavlja se da se to radilo kako bi, u slučaju da osoba zapravo nije mrtva, mogla maknuti pokrov s glave i dozvati pomoć. Takvi su slučajevi, inače, dokumentirani u starim zapisima, stoga je bio običaj da se nakon tri dana provjeri grob.