Jedinstvena vrsta
0

Pronađen "mrav s Marsa"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Student iz Austina pronašao je u brazilskoj prašumi najprimitivniju vrstu mrava čija se DNK najmanje promijenila u posljednjih sto miliona godina, koliko mravi postoje.

The New York Times piše da je to jedini primjerak primitivnog mrava, a kada je vidio njegovu fotografiju, stručnjak za insekte, Edward O. Wilson zapanjeno je prokomentarisao: "Ovaj mrav bi komotno mogao biti sa Marsa, toliko je drugačiji od ostalih".

Pronalazač mrava, Christian Rebeling, riječi doktora Wilsona doslovno je shvatio, pa je mrava nazvao Martialis heureka, što u prevodu znači "Sa Marsa! Eureka!".

DNK testovi izvršeni na jedinstvenom mravu pokazali su da je on najprimitivnija vrsta ovih životinja na svijetu. Ono što je najočiglednija razlika, u odnosu na današnje mrave, jeste da vrsta Martialis heureka uopće nema oči, odnosno potpuno je slijepa.

Unikatni mrav nije direktni preteča današnjih mrava, već više nešto kao njegova "sestra" koja se razvijala na način koji je prikladan životu pod zemljom.

Student koji ga je pronašao u Brazilu zapravo je proučavao druge vrste mrava i nakon što je našao ovog, više nikad nije naišao ni na jednog sličnog.