Nauka
0

Pronađen kostur vampirice

Sarajevo-x.com
Italijanski arheolozi ekshumirali su kostur iz masovne grobnice u Veneciji, za koji tvrde da je prvi dokaz o postojanju vampira. Iz grobnice je iskopan kostur žene iz 16. stoljeća, za koju se smatra da je bila vampirica s obzirom na to da je u njenim ustima pronađena cigla, piše New Scientist.

Matteo Borrini sa Univerziteta u Firenci pronašao je kostur žene u čijim se ustima nalazila mala cigla koja navodno dokazuje da je žena smatrana vampiricom.

"U vrijeme kada je žena živjela u narodu bilo je ustaljeno vjerovanje da vampiri prenose bolest žvakanjem mrtvačkih pokrivača. Vampirima je to bilo draže nego ispijati ljudsku krv, zbog toga su se osobe za koje je smatrano da su vampiri pokopavale s ciglom u ustima", kazao je Borrini u intervjuu za britanski magazin New Scientist.

Ovaj arheolog je predstavio svoje otkriće na mitingu na Američkoj akademiji forenzičkih nauka u Denveru. Kaže kako, njegova studija predstavlja arheološke dokaze egzorcizma usmjerenog protiv vampira. Borrini tvrdi kako je to prvi primjerak vampira koji je bio forenzički ekskomuniciran.

Kostur je inače pronađen u masovnoj grobnici u kojoj su bile pokopane venecijanske žrtve kuge koja je harala 1576. godine.

Također, Peer Moore-Jansen, sa kansaškog Univerziteta Wichita, tvrdi kako je u Poljskoj pronašao sličan kostur.