Nove ugrožene vrste
0

FOTO / Pronađen gušter koji stane na vrh olovke

Sarajevo-x.com
U ugroženim ekvadorskim prašumama naučnici su pronašli guštera koji može da stane i na vrh olovke. Osim ovog reptila, naučnici su pronašli i preko trideset novih, ali ugroženih vrsta žaba i zmija. Njihovo mikrostanište, Cerro Pata de Pajaro, ostalo je bez 95 posto drveća koje je posječeno kako bi se napravili pašnjaci.

"Zbog sječe šuma i klimatskih promjena mnoge od ovih vrsta će uskoro nestati i to i prije no što ih nauka definira“, kazao je dr. Paul Hamilton, vođa ekspedicije, prenosi britanski Daily Mail.

Njegov tim je pronašao i tri nove vrste daždevnjaka, ali i takozvanu bushmaster zmiju, odnosno, najdužnu zmiju otrovnicu na svijetu, koja je rijetko viđana, jer su je stanovnici predjela u kojima je nastanjena lovili u tolikoj mjeri da je ova vrsta zmije gotovo izumrla.

Otkriće koje je naučnicima donijelo najviše uzbuđenja su svakako žabe koje jaja poliježu na drveću, a umjesto punoglavaca iz njih se izliježu minijaturne verzije odrasle žabe.

No, porast temperature i suša prisiljavaju životinje da se sele iz svojih prirodnih staništa i tragaju za vlažnijom i hladnijom klimom.

Ukoliko se ubrzo nešto ne učini naučnici predviđaju da bi brojne ekvadorske prašume, ali i sve one rijetke i ugrožene vrste životinja koje borave u njima, mogle zauvijek nestati.

Naprimjer, novootkrivene vrste žaba su posebno osjetljive na klimatske promjene budući da one jaja polažu samo na vlažna stabla.

Inače, naučnicima su ove kišne šume posebno zanimljive za istraživanje jer se u njima kriju brojne još uvijek nepoznate životinje.

Prošla ekspedicija pronašla je više od 140 novih vrsta gmizavaca i vodozoemaca.

"Naše znanje o tropskim životinja je i dalje veoma malo. Mi smo tek zagrebali po površini i potrebno je još mnogo vremena za daljnja istraživanja. No, ukoliko se nešto ne učini što prije kako bi se spriječile klimatske promjene ove vrste će zauvijek nestati“, kazao je Hamilton dodajući da je dobra vijest da te životinje još uvijek žive u svojim staništima što daje barem malo vremena da se nešto učini kako one ne bi izumrle.