Na dnu Mediterana
0

Pronađen francuski ratni brod potopljen u I svjetskom ratu

FENA
Foto: BBC
Foto: BBC
Francuski ratni brod koji je u 1917. potopila njemačka podmornica pronađen je u sjajnom stanju na dnu Mediteranskog mora.

Danton, čiji su brojni topovi još netaknuti, stoji na dubini ispod 1.000 metara.

Njega je otkrila kompanija za geološke nauke Fugro tokom istraživanja trase za gasovod između Alžira i Francuske.

Brod, koji je potonuo s 296 mornara čiji su ostaci još u njemu, leži 35 km jugozapadno od otoka Korzike.

"Njegovo stanje je sjajno", izjavio je Rob Hawkins, projektni direktor u Fugro GeoConsulting Limited.

"Nakon što je pogođen torpedima, Danton se očigledno nakosio i rotirao se nekoliko puta. Možete vidjeti kako je izbacio neke svoje infrastrukturne dijelove na putu prema dnu i kako je udario o dno. Možete vidjeti kako počiva na morskom dnu", izjavio je on za BBC News.

Poređenje s originalnim planovima borbenog broda potvrdilo je identitet olupine. Njen položaj je nekoliko kilometara dalji od mjesta gdje su mnogi tradicionalno smatrali da leži.

"Francuski Admiralitet sporio se s nama neko vrijeme, tvrdeći da bi se trebao nalaziti nekoliko nautičkih milja dalje, ali smo ih podsjetili da su moderne metode pozicioniranja preciznije od sekstanata koji se koriste ovih dana", izjavio je Hawkins.

Detalji otkrića objavljeni su u četvrtak na konferenciji za novinare u Muzeju nauke i tehnike Milanu.

Gasovod gradi konzorcij Galsi (Gasdotto Algeria Sardegna Italia) i bit će najdublja podvodna ruta za gas ikada izgrađena kada postane operativan u 2012.

Otkriće Dantona, koji je dobio ime po francuskom revolucionaru Georgesu Dantonu, zahtijevalo je neznatnu izmjenu trase gasovoda kako bi se izbjegla ratna grobnica.

Brod je bio jedan od najnaprednijhih u Francuskoj mornarici u vrijeme kada je potopljen, iako ga je već nadmašio noviji HMS Dreadnought koga su stvorili i uveli u rat Britanci.

Brod težak 19.000 tona i dugačak 150 metara prevozio je više od 1.000 ljudi kada ga je napala njemačka podmornica U-64. Patrolni čamci i jedan razarač uspjeli su spasiti većinu njih.