Bizarno biće iz prošlosti
0

Pronađen fosil malog pernatog dinosaura

Sarajevo-x.com
U Kini je pronađen fosil malog pernatog dinosaura Epidexipteryx huija koji je živio prije više od 150 miliona godina, a naučnici tvrde da bi ovo moglo biti ključno otkriće u evoluciji ptica.

Kineski paleontolozi su pernatu kreaturu zbog njenog izgleda nazvali izuzetno bizarnom. Ovaj daleki rođak Tyrannosaurusa Rexa bio je mesožder koji se hranio jajima i otpatcima hrane velikih rođaka.

Prema Discovery Newsu nakon analize fosila otkriveno je da je biće živjelo prije više od 150 miliona godina i da je veličinom odgovaralo veličini domaće mačke.

Fosil nazvan Epidexipteryx hui je pronađen u pokrajini Daohugou u unutrašnjosti Mongolije, a živio je kratko prije čuvenog Archaeopteryxa za kojeg se dosad mislilo da je davni predak današnjih ptica.

E.hui nije mogao letjeti jer nije imao razvijene organe za letenje, ali je bio pokriven perjem i imao je mnoge odlike ptica poput repa lepezastog oblika kakav naprimjer imaju pauni.

Epidexipteryx hui živio je u drugoj polovini jurskog perioda u srednjem mezozoiku koji se inače vezuje za nastanak prvih ptičjih vrsta.