Nauka
0

Pronađen dinosaur sa ustima poput usisivača

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Dinosaur sa čudnom vilicom koja je, prema naučnicima uobličena tako da "usisava" plodove, čini se da je prekršio sva pravila prirode koja su ikada postojala. Iako su naučnici davno pronašli njegov skelet, njegovo pravilno "sastavljanje", uspjeli su završiti tek ove godine.

Nazvan Nigersaurus taqueti, ovaj dinosaur je dugo zadavao muke naučnicima jer nisu mogli sastaviti njegovu vilicu od pronađenih kostiju. Prema dosadašnjim saznanjima, kosti se jednostavno nisu uklapale, sve dok naučnik Paul Sereno nije shvatio da kod ovog dinosaura zubi stoje drugačije, izvijestio je Associated Press.

"On je sasvim drugačiji i slomio je sva pravila prirode koja smo do sada poznavali. Sjedio sam za stolom i gledao u njegovu vilicu, a onda mi je sinulo - svi njegovi zubi su se nalazili u prednjem dijelu vilice! To nije dobro ukoliko želite žvakati hranu.", rekao je paleontolog Sereno.

Skelet ovog dinosaura je pronađen još devedesetih godina, a tijelo i glava su bili odmah složeni. Ono što je čudilo naučnike bila je njegova vilica.

Prema njihovim analizama, Nigersaurus taqueti je "pasao" poput današnjih krava i živio je na prostoru koji odgovara današnjoj pustinji Sahari prije 110 miliona godina. Njegova usta su bila poput veće usisne cijevi, s jednim dodatkom - on je imao stotine malenih zuba na prednjem dijelu vilice.